Monday, April 20, 2009

bableves polip módra

1 nagy bögre babot beáztatok hideg vízbe, egy éjszakára v néhány órára (azért h megpuhuljon és azért is mert ezt a vizet le is öntöm h ne fingasson, ez minden receptben az első víznek hívják). Leöntöm a vizet és hideg vízben felteszem a babot főni (legnagyobb fazék feléig érjen a víz). Teszek bele egy egész fej vöröshagymát megpucolva, 2-3 szál répát feldarabolva, fehér répát ha van, ha nincs, akkor egy kicsit több petrezselymet (3-4 nagy csipetnyi), 2 babérlevelet, 6-7 szem feketeborsot egészben, sót, fél marék füstölt szalonnát (csak az íze miatt). Közepes lángon főzöm, amíg meg nem puhul a bab.

1 kis lábosban készítek rántást, 3 evőkanálnyi olajban 2 evőkanálnyi liszttel belenyomok 1 gerezd fokhagymát, rászórok 1 kiskanál paprikát és felengedem gyorsan 1-2 bögrényi hideg vízzel, csomómentesre keverem.

Megpucolok 2 krumplit és feldarabolom.

1 tojásból kb egy dl liszttel és 1 csipet sóval csipetkét készítek.

Amikor megfőtt a bab, beledobom a krumplit (illetve akkor amikor már majdnem megfőt és akkor egyszerre lesz kész). Amikor minden puha, berántom a levest a rántással. Beleteszem a csipetkét is. Megfőzöm. Tejföllel príma. Ennyi. Fingok tetszés szerint.

 

 

No comments:

Post a Comment